środa, 14 sierpnia 2013

Pierogi z mąki gryczanej z pieczarkami






Kolejna propozycja dla miłośników gryki. Tym razem są to pierogi gryczane. Szczerze mówiąc/pisząc to były one robione trochę "na oko", ale podane proporcje powinny być właściwe. Utrudnienie może być jedynie z wodą. Tak naprawdę za każdym razem mąka zabiera trochę inną ilość i trzeba wyczuć ten moment. Mąka gryczana jest sucha i potrzebuje więcej wody niż mąka pszenna.

Farsz chciałam połączyć z jajkiem, ale w lodówce żadnego nie znalazłam. Stąd też w przepisie pojawiła się feta. Świetnie się dopasowała i połączyła farsz, tylko trzeba wtedy uważać z solą.

Pierogi wyszły ciekawe w smaku, ciasto delikatne, chociaż może trochę suche (podobno się czepiam), ale z masłem lub śmietaną jest dobrze. Polecam na odmianę. Ja na pewno jeszcze spróbuję, ale tym razem już z mięsem.

A... jeszcze jedno. Gryczane pierogi raczej nie nadają się do smażenia - przynajmniej moje :)


Gryczane ciasto pierogowe

1 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 - 1 szklanki gorącej wody
szczypta soli
oliwa do posmarowania blatu

Mąkę gryczaną wsypać na stolnicę i wymieszać z mąką ryżową. Wlać gorącą wodę i szybko mieszać widelcem. Wmieszać mąkę ryżową. Odczekać,żeby nie poparzyć rąk. Jak ciasto trochę przestygnie zacząć wyrabiać ręcznie. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut.


Farsz pieczarkowy

1 cebula
350g pieczarek
75g miękkiej fety
1/2 dużego pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu

Cebulę, obrać, drobno pokroić. Świeże pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Natkę umyć, osuszyć i również posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, lekko posolić, popieprzyć. Poddusić razem około 5 minut. Fetę rozdrobnić, wymieszać z pieczarkami i natką.


Pierogi

Stolnicę lub blat cienko posmarować oliwą,żeby ciasto się nie przyklejało. Ciasto pierogowe podzielić na dwie części. Obie cienko rozwałkować. Na jeden rozwałkowany płat nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim płatem. Docisnąć dookoła farszu**. Wykroić pierogi. Czynności powtarzać,aż do wyczerpania składników. Zlepione pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu gotować 1 minutę. Można podawać polane odrobiną roztopionego masła.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dojrzewam do zrobienia pierogów z mąki gryczanej. Chcialam więc zapytać czy to ciasto jest elastyczne, tzn. nie rwie sie i nie kruszy podczas walkowania? Czy nie ma problemu z klejeniem? Czy da się rozwalkować cieniej niz te na Twoim zdjeciu? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje były dość cienko rozwałkowane, zdjęcia pogrubiają ;) A na serio, to myślę, że cieniej też się da. Ciasto się nie kruszy, ale może się rozrywać. Nie jest takie elastyczne jak z mąki pszennej. Zastanawiałam się, czy nie wycofać posta i nie "przerobić" mąki ryżowej na pszenną. Skleić się daje, chociaż ostatnio użyłam innej mąki gryczanej i trzeba było więcej siły :) Można sobie pomóc smarując brzegi zimną wodą. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeżeli zostawisz ślad po swoich odwiedzinach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...