sobota, 31 października 2015

Sernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami





Sernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami



Bardzo jesienny i bardzo aromatyczny sernik. Gorąco polecam!


Składniki na tortownicę 23-24 cm:

Spód
180 g ciastek owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu
60 g stopionegomasła


Ciastka pokruszyć, połączyć z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, dociskając do dna uformować spód. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.


Masa serowo-dyniowa
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
750 g trzykrotnie mielonego twarogu
250 g puree z dyni
350 g mleka zagęszczonego słodzonego
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru


Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dolnym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą.

Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser i puree z dyni, dokładnie wymieszać. Mieszając rózgą stopniowo wlewać mleko skondensowane. W dalszym ciągu mieszając dodawać po jednym jaja. Na koniec dodać mąkę i przyprawy. Ostatni raz dobrze wymieszać.

Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce na środkowym poziomie piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140C. Sernik piec 60-80 minut. Brzegi będą ścięte, ale środek przy poruszeniu powinien lekko drżeć. Wystudzić na kratce, następnie schłodzić w lodówce przez ok. 10 godzin.


Karmelizowane gruszki
4 twarde gruszki (u mnie odmiana konferencja)
6 łyżek brązowego cukru


Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

Na patelnię (najlepiej z grubym dnem) wsypać cukier. Podgrzewać aż całkowicie się rozpuści. W tym czasie nie mieszać, ale można delikatnie potrząsać patelnią.

Na bursztynowy karmel włożyć kawałki gruszek. Karmelizować ok. 5 minut kilka razy obracając. Gruszki powinny się lekko zezłocić i zmięknąć. Przy bardzo twardych gruszkach może to trwać nieco dłużej, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić karmelu.

Gruszki przestudzić, ułożyć na serniku. Ciasto polać pozostałym przestudzonym karmelem. Ponownie schłodzić w lodówce.


Smacznego!



Przepis dodaję do akcji Bei


16 komentarzy:

  1. Ale fajowe ciacho! I jaki kolor piękny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Napatrzeć się nie mogę! Jest piękny i z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie, co jeden przepis to lepszy. Naprawdę cudne to ciacho Ci wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy pure z dyni robi sie poprzez jej ugotowanie i zblendowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak zrobić, jednak ja wolę pieczenie.
      Dynię kroję na kawałki, wyjmuję środek z pestkami. Plastry układam na blaszce i piekę od 30-45 minut - do miękkości. Czas zależy od rodzaju dyni i wielkości plastrów. Na koniec miąższ wybieram łyżką i miksuję blenderem na puree. jeżeli jest mocno wodniste, nadmiar płynu odciskam na sitku.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. A w jakiej temperaturze piec tę dynię?

      Usuń
    3. Tak jak pisałam wyżej - 180*C w termoobiegu.

      Usuń
  5. Tak, dziękuję. Wydawało mi się, że poprzednie zapytanie nie zostalo wysłane

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, ze tu zaglądasz. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...